donderdag 5 februari 2015

Oude Pekela en omstreken



Een effectief middel om snerende opmerkingen te pareren is om met een berustend gezicht te zeggen: “Ach, ik weet wie het zegt”.

Heel de provincie Groningen en wijde omgeving spreekt schande van de uitzending van het programma ‘Dit is de dag’ van de EO over Oude Pekela. De uitzending is echter precies datgene wat je kan verwachten als een Gooise televisiemaker de provinciegrens overtrekt. Daar bovenop is de televisiemaker uitgerekend van de Evangelische Omroep. De omroep voor mensen die je de meest idiote zaken kan laten geloven en die, bijvoorbeeld, niet te beroerd is om in natuurfilms de evolutietheorie glashard te ontkennen. 
In de uitzending over Oude Pekela gaat in het geheel niet over het dorp zelf maar uitsluitend over mensen die leven aan de rand van de samenleving, bungelend aan de onderste sport van de maatschappelijke ladder. De ladder die niet hoger rijkt dan de onderste trede van de piramide van Maslow. De koppeling met Oude Pekela wordt inhoudelijk niet belicht, behalve dat deze plaats kennelijk hoog scoort in statistieken over criminaliteit en armoede. Statistieken die je moet ontleden, interpreteren en nuanceren. Maar goed, we hebben het wel over de EO.

De conclusies die de voice-over telkens trekt na een interview staat niet zelden haaks op datgene wat de geïnterviewde zei. De vrouw die vertelde dat ze tot in de wijde omtrek solliciteert bijvoorbeeld wordt in dezelfde minuut glashard verweten dat ze niet bereid is werk aan te nemen buiten Oude Pekela. Iedereen met een beetje mensenkennis ziet in dat de geïnterviewden eigenlijk beschermd zouden moeten worden tegen deze vorm van evangelisch leedvermaak in plaats van neergezet te worden als exponent van de Oost Groninger bevolking. Ik vond het ronduit stuitend om te zien met welke arrogantie de programmamakers de bewoners benaderden. Mensen die niet gewend zijn aan media aandacht en die duidelijk in hun euforie van “ik kom op de televisie!” dingen zeiden die ze niet zo bedoelen, of die zich duidelijk stoerder voor deden als ze eigenlijk zijn. Niet voor niets krijgen politici en woordvoerders mediatraining om ze voor dergelijke uitglijders te behoeden. En dat alles met zo’n gereformeerde, zelfvoldane, betweterige flair. Walgelijk. Valt me ergens nog mee dat ze niet keihard riepen: “Gelukkig lig jij in de goot en ik niet!”. Maar goed, we hebben het wel over de EO.

Minstens net zo stuitend vind ik de argeloosheid waarmee de verhuurder, de burgemeester en de gezinsbegeleider zich lieten gebruiken. Beetje naïef om aan te nemen dat televisiemensen van de EO integer zijn en een objectief beeld willen schetsen van Oude Pekela. De enige die zich gedurende de uitzending staande kon houden was de wijkagent. Extra walgelijk vond ik de grenzeloze stupiditeit die een woonbegeleider van een hulpverleningsorganisatie ten toon spreidde. Naam van de persoon en stichting worden tot overmaat van ramp in de uitzending genoemd. Zij beweerde glashard dat de vermeende sociale armoede, die ze god betere het dan ook nog ‘volksaard’ noemt, in Oude Pekela het gevolg zijn van nazaten van asocialen uit ‘de rest van Nederland’ die in Drentse en Groningse heropvoedingskampen zouden zijn geplaatst en die na hun vrijlating in de streek zouden zijn blijven hangen. Sociale armoede in Oost Groningen als gevolg van inteelt van uitschot uit de Randstad aan het eind van de negentiende eeuw. Waar haalt ze het vandaan. Het is behalve klinkklare onzin ook nog eens op zijn zachts gezegd uiterst onhandig om dat te zeggen over mensen die je wordt geacht te begeleiden. Je mag toch hopen dat het arme kind op staande voet is ontslagen met het dringende advies om haar heil buiten de hulpverlening te zoeken.

Al met al vond ik de uitzending een typische gereformeerdenstreek. Maar goed, we hebben het wel over de EO.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten