woensdag 24 september 2014

Zweepslagen uit Duizend-en-een-nacht

Raef Badawi, een blogger uit Saoedi Arabië, krijgt 10 jaar cel en 1000 zweepslagen wegens Islamkritiek. Niet bepaald een uitzondering. Dat land komt voornamelijk in het nieuws vanwege zweepslagen en haar koningshuis in combinatie met dure auto’s. Meer is er van Saoedi Arabië kennelijk niet te melden. Hetzij dat onze Beatrix braaf een boerka aantrok toen ze bij haar Saoedische ambtgenoot op bezoek ging. Maar goed, de Saoedi’ s zitten met hun handen aan de oliekraan en ze leveren een flinke positieve bijdrage aan onze handelsbalans. Reden genoeg voor ons om ze met rust te laten. Kritiek op de 1000 zweepslagen uit Europa moet komen van Amnesty International. De Saoedische ambassadeur hoeft niet bij Timmermans’ opvolger op het matje te komen. Ben je mal, je kan wel aan de gang blijven. Niet voor niets heeft Saoedi Arabië de Universele verklaring van de rechten van de mens niet getekend. En heeft ze een tijdelijke zetel in de VN in 2013 beleefd geweigerd. Er komt toch maar gezeur van, zo moeten ze gedacht hebben.

Religie en lijfstraffen is altijd al een bijzonder vruchtbare combinatie geweest. Toen Theo van Gogh werd vermoord klonk er uit de rechts-reformatorische tak van het CDA naast veroordelingen in allerlei toonaarden wel degelijk ook een zuinig ‘eigen-schuld-dikke-bult’. Toenmalig minister van justitie Donner vond het eigenlijk wel aanleiding om de oude blasfemiewet weer op te poetsen. Zouden Mohammed B. en de zijnen genoegen hebben genomen met een flinke geldstraf voor Van Gogh? Lijkt me sterk.Zweepslagen, stokslagen, stenigingen en onthoofdingen worden steevast door de gevestigde religieuze orde veroordeeld. Het gaat dan zogenaamd om terroristen en extremisten die niets met religie van doen zouden hebben. Elke religie is immers die van de vrede? Onzin. Religie is de legitimering voor iedereen die zich laat ophitsen tot barbarij. Precies, opium voor het volk. Daar is geen excuus voor. Doctrine en ophitsen laat je zelf toe. In plaats van blind achter een alfa-mannetje aan te lopen kun je jezelf ook breder oriënteren.

Natuurlijk is religie ook van de vrede. Religie laat zich nou eenmaal gewillig voor ieders karretje spannen. Iedereen kan in de heilige boeken datgene vinden wat hem of haar op dat moment het beste uitkomt. De zusters Teresa van deze tijd komen na de generaals, maar beide komen uit naam van dezelfde god.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten