zondag 12 oktober 2014

Beste Sinterklaas,

Ik ken u al heel lang. Ontelbare verlanglijstjes heb ik aan u gezonden en een ontzagwekkende hoeveelheid pepernoten heb ik via mijn schoen van u mogen ontvangen. U bent een bisschop. Bisschop van Myra, maar woonachtig in Madrid. Goedheiligman, vanwege uw goede werken. Ruim zeshonderd jaar oud rijdt u nog steeds op een wit paard over mijn dak om uw goede werk te doen. En Zwarte Piet kruipt door mijn schoorsteen van ongeveer 15 cm doorsnede. Dat vind ik heel gewoon want een van uw verre voorouders bouwde op zeshonderd jarige leeftijd nog doodleuk een houten boot waar miljoenen dieren op pasten. Dus zo vreemd is dat allemaal niet.

Nu is er dan een moment aangebroken dat we in Nederland een heuse Zwarte Pieten discussie voeren. Uw goedlachse en soms wat sullige assistenten staan symbool voor kolonialisme, onderdrukking van minderheden, slavernij en discriminatie. Zelf heb ik daar nooit zo bij stil gestaan, maar goed, het zij zo. U zelf blijft daarbij tot nu toe buiten schot, terwijl u in deze discussie toch de onderdrukkersrol vervult ten opzichte van Zwarte Piet. En dat is ook heel gewoon. U bent een vertegenwoordiger van de Rooms Katholieke Kerk en daar gebeuren wel meer vreemde zaken die ik allemaal heel gewoon vind. De wijze waarop uw werkgever aan de macht is gekomen bijvoorbeeld. Inquisitie noemden we dat vroeger. Collega Sint Dominicus bijvoorbeeld (u weet wel, van de Zingende Non: Dominiekiniekinieki…) sloeg in de 13de eeuw met zijn zwaard de hoofden af van iedereen die het niet spoorslags met hem eens was. Goede kans dat de jongens van de IS het van hem hebben afgekeken. Een ander voorbeeld is het bagatelliseren van de stelselmatige verkrachting van kleine jongetjes in Katholieke internaten. Of wat te denken van de zevenhonderd babylijkjes die vorig jaar in een beerput van een Iers Klooster zijn gevonden. Baby’s van vrouwen die ongehuwd zwanger waren en in dat klooster door de nonnen als slavin werden uitgebuit tot de bevalling waarna het kind werd afgenomen en in de beerput werd gesmeten. Maar ach, de mantel der liefde is groot. Natuurlijk zijn dat allemaal slechts incidenten, wandaden gepleegd door dwalende zielen die zijn bezeten door de duivel. Al het goede komt van uw werkgever, al het kwade van de duivel. Is wel lekker makkelijk ook. Zo kun je nooit ergens de schuld van krijgen. Ik vind dat ook allemaal heel gewoon.

Ik begrijp dat u dit niet fijn vind om te lezen, Sinterklaas. Maar het is niet persoonlijk bedoeld, hoor. U blijft voor mij gewoon de man op het witte paard en u mag Zwarte Piet wat mij betreft gewoon in dienst houden. Maar misschien kunt u als Goedheiligman het negatieve beeld wat ombuigen. U heeft met zeshonderd jaar ervaring toch wel enige invloed op de paus? Ga daarom voor u weer naar Spanje rijdt toch even stilletjes bij hem aan. Wijs hem tussen neus en lippen door gewoon even op de onmetelijke rijkdom van het Vaticaan. Een rijkdom zo groot dat daarmee alle armoe in de wereld in een klap opgelost kan worden. En dan is er nog geld genoeg over om alle kwakkelende economie├źn in de hele wereld weer op de been te helpen. De paus krijgt door uw toedoen de kans om voor eens in zijn leven voor Sinterklaas te spelen. Wie zou dat nou niet willen…..?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten