vrijdag 9 oktober 2015

KristallnachtIn de nacht van 9 op 10 november 1938 brak de hel los in Duitsland. Het bleek kinderlijk eenvoudig om vredelievende burgers zo ver te krijgen om de straat op te gaan om joden te mishandelen, te vermoorden en hun bezittingen te verbranden of te roven. Joden waar ze jarenlang vreedzaam naast hadden gewoond. Zonder social media en televisie bleken kranten, radio en propagandafilmpjes in de bioscopen voldoende om een volk in brand te steken.

De rest is geschiedenis. Er is geen enkele Nederlander die niet van de holocaust gehoord heeft. Elk jaar in mei doen we aan herdenken. Opdat we niet vergeten waar we toen niet aan gedacht hebben. In de Balkan zagen we in de jaren na 1991 hetzelfde. Buren die generaties lang lief en leed deelden waren plotseling gaarne bereid elkaar af te maken omdat ze geen mensen meer waren maar Serviër of Kroaat. De mensheid is kennelijk niet in staat lering te trekken uit het verleden.

Onze eigen Adolf H. van de lage landen heeft van de geschiedenis geleerd hoe je het volk kan opstoken. Dat heeft er toe geleid dat Nederlanders, nakomelingen van de mensen die WWII hebben overleefd, bereid zijn de straat op te gaan om tegen iedereen aan te schoppen die er niet zo uitziet als zijzelf. Gelukkig voor deze wereldburgers is er tegenwoordig Facebook. Een mevrouw in Oranje is zo naïef om met een grijns van oor tot oor voor de auto van een staatssecretaris te gaan staan, die op de vlucht is voor dorpelingen die hem willen lynchen. En achteraf jammeren natuurlijk. De gebeurtenissen in Oranje tonen aan hoe makkelijk je doorgaans vredelievende burgers kan aanzetten tot geweld. Kristallnacht 2015 is aanstaande. Hopelijk ook weer in november want dan hebben we in de kerstvakantie mooi tijd om stille tochten te organiseren op dezelfde marktpleinen waar de brandstapels hebben gestaan. De ergste brievenbuspissers zullen dan zeggen dat ze het niet geweten hebben.

Als Wilders dan nog even de eerstvolgende verkiezingen wint is de weg vrij naar een dictatuur waar Grote Geert regeert per decreet. De afkorting PVV staat dan voor Partij voor Volk en Vaderland. Nederland met een hek er om, hoezee. Afgesloten van de rest van de wereld. Er is vast wel een Noord-Koreaan bereid om Grote Geert van advies te dienen. Al zijn Facebookvrienden melden zich vrijwillig aan voor het Nationaal PVV Legioen. Met fijne bruine hemden met vrolijke rood-wit-blauwe lintjes er aan. Dan krijgen ze allemaal een honkbalknuppel mee en dan rennen ze joelend de straten door op zoek naar voormalige Facebookvrienden die wat genuanceerder waren. Inmiddels ben ik dan al lang gevlucht want mij moeten ze dan natuurlijk het eerst hebben. Dan ga ik naar een ver land, op zoek naar geluk en vrijheid.

Ondertussen in Meeden. Alle procedures zijn doorlopen maar hebben niet geleid tot het gewenste resultaat. Dus veegt Don Hendriks Quichot zijn kont af met de democratische besluitvorming en roept dat hij zal strijden tegen molentjes tot het bittere einde. Is er in Meeden trouwens nog ruimte voor een paar honderd asielzoekers? Het is met asielzoekers al net als met windmolens. Iedereen snapt dat je er ergens mee heen moet zolang het maar niet in de buurt is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten