donderdag 17 december 2015

Veilig Westerwolde

In Ter Apel wonen krap aan 10.000 mensen en die herbergen al ruim dertig jaar ca. 2.000 asielzoekers.
Hier was het een slimme actie van ons toenmalig college om de leeggekomen ruimte van de MOB-complexen (NAVO depot) met medewerking van het COA een zinvolle en vooral rendabele invulling te geven. In Geldermalsen staat een heel industrieterrein leeg en dus dacht het college daar ook twee vliegen in een klap te slaan. Het heeft onze gemeentekas geen windeieren gelegd en daar is Bellingwedde heel blij mee. Maar dat terzijde. In dit licht klinken de bezwaren uit Geldermalsen wel wat kneuzerig. Heeft men daar geen televisie? Leest men daar geen kranten? Zoals zo vaak zijn de burgers ook nu weer compleet gespeend van enig historisch besef. Ik snap dat gemeentebestuur van Geldermalsen niet. Kom naar Ter Apel en leg daarna aan je burgers uit hoe het ook kan. Maar nee, je komt al gauw in overuren en dat kan de bedoeling natuurlijk niet zijn. En later moet je de kassabonnetjes van de benzinepomp ook nog verantwoorden in de gemeenteraad want het blijkt dat wethouder Jan-met-de-Pet er wel een hele dure gevulde koekensmaak op na houdt. Met roomboter bereid nog wel terwijl het volk van Geldermalsen in de rij staat voor de voedselbank. Dan zet hij nog liever een hoed op want daar vallen alleen voetbalfans over.
Ooit was er eens een heuse demonstratie voor het politiebureau in Ter Apel. Het was toen al geen politiebureau meer maar dat wisten de organisatoren niet. Het gemeentehuis konden ze niet vinden want dat staat in Sellingen. Maar ook dat wisten de organisatoren niet. Waar de hele ceremonie over ging weet ik niet meer. Terwijl de demonstranten wat joelden en met stokken tegen lantaarnpalen sloegen kuierde ik met de handen in de zakken, ik woonde toen nog aan de Hoofdstraat, naar de chauffeur die de meute had gebracht. De chauffeur vertelde dat zijn bedrijf wel vaker dit soort ritten deed. Iemand organiseerde een bus en trommelde wat kornuiten op. Ze hadden snoep (Engelse drop is bij die knapen populair) en frisdrank mee en vermaakten zich prima en waren beleefd tegen de chauffeur. Waar ze heen gingen wisten ze niet en waarom het was wisten ze ook niet maar ze gingen gewoon mee om een beetje herrie te maken. Een vaag figuur met een pamflet las een verhaaltje voor en daarna mochten de knapen wat joelen en schreeuwen, onderwijl met hun vuisten en meegebrachte stokken zwaaiend. De chauffeur vertelde nog dat hij ze altijd een voor een contant liet betalen bij het instappen want rekeningen betalen kwam in de vocabulaire van het rapaille niet voor. Op enig moment was de chauffeur het zat, het was nog een dik uur rijden naar huis en het was al drie uur. Hij startte de motor en toeterde een paar keer. Spoorslags lieten de knapen de demonstratie voor wat het was en stapten in de bus. De vage hippie met het pamflet raffelde zijn betoog tegen de verslaggever van de Ter Apeler Courant af en stapte als laatste, net op tijd, in.
De bruinhemden van Geert ‘Adolf’ Wilders zijn heel wat beter georganiseerd. Zij hebben een missie want Adolf heeft ze eerst flink opgehitst met wilde verhalen over buitenlanders die hun vrouwen komen verkrachten terwijl ze dat best zelf wel kunnen en om het werk af te pakken waar ze zelf te beroerd voor zijn. Dat kun je niet hebben natuurlijk. En van het voetballen hebben ze geleerd hoe je grof geweld kan gebruiken zonder daar echt voor gestraft te worden. Ondertussen kweekt Marjolein ‘Rost van Tonningen’ Faber, bekend van de Eerste Kamer, voor de camera begrip voor de situatie zodat men in de Tweede Kamer welhaast verplicht is om politiek correct te reageren. Nee, dan doen ze het in omringende landen wel wat anders. Onlangs nog in Oekraïne maar dichter bij huis in Italië, Griekenland en Spanje komt het ook voor dat parlementariërs het gebeuzel wel eens zat zijn en hardvochtig met elkaar op de vuist gaan. Dat zie ik hier nog niet gebeuren en dat is ergens wel jammer. Het lucht op en het is meteen zonneklaar hoe de verhoudingen liggen zonder dagen achtereen te moeten debatteren. En het levert leuke journaals op. Kereltje Pechtold en Knaapje Klaver op de vuist met Boeman Bosma en Beest Graus terwijl Fleurtje ‘Braun’ Agema krijsend als een viswijf bovenop de vechtende kluwen springt en met haar handtasje raakt wat ze raken kan. Van der Staaij en Segers vallen biddend op hun knieën terwijl Buma nog twijfelt tussen meebidden of meevechten want als Wilders straks coalitie maakt wil hij wel meedoen natuurlijk.
Men vraagt zich af wanneer de pr-machine van de PVV in de gaten krijgt dat er in de afgelopen dertig jaar in Ter Apel nog nooit een gemeentehuis is bestormd. Vooropgesteld dat ze weten dat Ter Apel in de gemeente Vlagtwedde ligt en dat het gemeentehuis in Sellingen staat. Dat krijgen ze nooit helder en bovendien ligt Westerwolde ver boven de grote rivieren. Je staat bij Zwolle zo een uur in de file en dan is de grootste woede allang weggeëbd waardoor het hele feest als een nachtkaars uit gaat. De cameraploeg van 112-Kanaalstreek keert onverrichter zake naar huis terug. Dikke kans dat nieuwe gemeente Westerwolde straks een andere vestigingsplaats voor haar burelen kiest om de raddraaiers nog meer op een dwaalspoor te brengen. Staan Wilders’ bruinhemden straks doodleuk en nietsvermoedend een leegstaand gebouw te Sellingen te slopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten