zondag 28 september 2014

Westerwolde Slow

Grote Pier Oliveti was in het Klooster Ter Apel. Pier is de baas van Cittaslow. De burgemeesters van Vlagtwedde en Bellingwedde zijn er maar wat trots op dat Grote Pier in Ter Apel was. 

Westerwolde, de even gewenste als verguisde combi van Vlagtwedde en Bellingwedde, is nu ook van Cittaslow. Cittaslow is het enige openbare argument voor de Westerwoldigers om samen verder te willen. Alle andere argumenten zijn van meer persoonlijke aard, zo is mijn voorzichtige indruk. Maar misschien moet ik meer naar de nobele kant van onze bestuurders kijken en minder naar dit soort hebbelijkheidjes. ‘De wereld is niet razend maar wordt razend gemaakt’ luidt een oude volkswijsheid. Deze wijsheid is nu ook in Westerwolde doorgedrongen via de wijze woorden van Oliveti. We moeten allemaal langzamer leven. Al dat gejaag ook, komt niks geen goeds van. En omdat we nu in een Cittaslowgemeente wonen moeten we vooral niet fuseren met Stadskanaal of, nog erger, Oldamt. Die lui van buiten Westerwolde zijn allemaal van die gehaaste types en dan gaat onze hele Cittaslow naar de kloten.

Over hoe we dat onthaasten in Westerwolde nou in de praktijk vorm gaan geven zwijgt ons bestuur vooralsnog. Ik stel me zo voor dat het internet in onze gemeente vanaf nu langzamer wordt. En dat we niet meer kunnen mailen naar het gemeentehuis. Schrijf maar een brief en breng het maar op de fiets, dat zal je leren met al dat haastige gedoe. En de ouderen-, jeugd- en langdurig ziekenzorg die straks in 2015 onze gemeentelijke WMO zwaar gaan overbelasten moeten ook even pas op de plaats maken. Niet zo gehaast, vroeger gingen we ook maar eens in de maand in bad. Tenslotte moeten we van de regering allemaal aan de mantelzorg. Westerwolde is er klaar voor. De ene hand wast de andere en als je helemaal geen handen hebt komt wijkzuster Walstra. Op de fiets. Grote Pier sprak en Westerwolde zag dat het goed was.

Ook gaat de maximum snelheid op de Westerwoldse dreven omlaag. Allemaal terug naar paard-en-wagen niveau. Om dat mogelijk te maken mag iedereen die in Westerwolde woont niet langer dan zes uur per dag werken. Het salaris zal door de gemeente Westerwolde worden aangevuld tot het niveau van voor Cittaslow. De financiƫle reserves van Vlagtwedde zullen daarvoor worden aangewend. Tot grote vreugde van Bellingwedde, want die heeft geen reserves. Omdat ook gemeentebestuurders niet meer dan zes uur mogen werken wordt het burgemeesterschap van Westerwolde een duobaan. Ook hebben we daardoor zes wethouders nodig in plaats van drie. En zo zijn de doelstellingen van de fusie toch maar weer mooi gehaald.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten